TEXT: SYDSVENSKAN

Kävlinge.

Hade det inte varit för att komminister Eva Asp går förbi p-huset Anna i Malmö varje dag så hade det nog inte blivit en graffitiutställning i Korsbackakyrkan.

– Jag blev nyfiken och började höra mig för om Limpo som målat. Sedan tog jag kontakt med honom och frågade om han ville måla några tavlor till oss, säger hon.

Limpo, eller Fabio da Rocha som han heter, blev glad med också brydd när han fick frågan.

– Jag var lite orolig för hur de skulle ta emot mina bilder och hur jag skulle uttrycka mig. Samtidigt är det extra roligt att det är kyrkan som frågar, säger han.

Resultatet blev fyra stora dukar som speglar den kyrkliga påsken från intåget i Jerusalem till återuppståndelsen. Alla målade i Limpos alldeles egna stil.

– Det är ganska traditionella målningar men ansiktsuttrycken är mina. För mig är de viktiga, menar han.

Däremot har det aldrig varit självklart att han skulle måla i en kyrka. Väggarna i staden är hans naturliga arena.

– Jag har aldrig varit särskilt kyrklig även om jag sökt mig fram hos både Jehovas vittnen och andra frikyrkor, via omvägen över afrikanska religioner. Jag tror på någon form av gud även om jag inte kan säga vilken, säger han.

Det spelar ändå ingen roll för nu har Korsbackakyrkan visat vägen och släppt in gatukonsten i kyrkorummet.

– Det som var så kul var att de äldre tyckte det var häftigt när de fick reda på det medan de unga sa ”graffiti kan man väl inte ha i kyrkan”, säger Eva Asp och tillägger att det är skönt att församlingen är så öppen för nya intryck.