Malmö. Vad kan man göra med ett grått och trist elskåp och en tegelgul nätstation? I området Seved i södra Sofielund är det givna svaret – graffiti.

MALMÖ. Att använda det offentliga rummet till konst/graffiti är mycket vanligt i Brasilien, hävdar Minna Ågren, en av initiativtagarna till “Graffitisounds” som projektet heter i Seved.

– I ett område som Seved med negativ stämpel var det viktigt att ta tillvara de lokala konstnärer som finns här, säger hon.

Och runt om i området målades elskåp i går.

– Det handlar inte om att man får måla var man vill utan för oss handlar det om att ta tillvara de boendes idéer, säger Robert Rosenqvist, bosocial utvecklare på Malmös kommunala bostadsbolag MKB.

Elskåp är det gott om i området och när Eon fick frågan svarade de ja, helt OK att måla på skåpen.

“Johanna” målar i gult och grönt.

– Jag brukar måla med klara färger men i dag blev det dessa. Jättehäftigt att få vara med på en sådan här grej, säger hon.

“Grinaid” berättar att han i vanliga fall målar “scary things”, skrämmande saker, men i dag har han valt ett helt annat motiv.

– Är det Bill Wyman? Robert de Niro? Nej, det handlar om en gammal skådespelare, säger “Grinaid”.

– Humprey Bogart så klart.

Både bland arrangörerna och graffitimålarna diskuteras skillnaden mellan klotter och graffiti.

– Det här är inte klotter, det är konst, säger “Grinaid”.

För Minna Ågren och de andra handlar det även om att de som inte går på konstutställningar eller gallerier också ska ha möjlighet att se graffiti – och/eller konst.

– Vi ser det också som ett pilotprojekt, kanske kan det sprida sig till andra stadsdelar, säger hon.

Soundet, ljudet, står de lokala musikerna i Puls för. Tanken var att de skulle spela på Sevedsplats men vädret ville annorlunda. Det fick bli inomhuskonsert i stället.