Publicerad 22 oktober 2008 21.13 · Uppdaterad 22 oktober 2008 21.13

TEXT: CHARLOTTE ANGEL

Malmö. Nya Stenkulaskolan i Malmö har beslutat att samla elevens val i en hel vecka.

Malmö.

Basket, dans, camping i Klagshamn och yoga är några av de aktiviteter som eleverna kunde välja mellan. På onsdagen fick skolan besök av den kände brasilianske graffiti­konstnären Limpo.

I träslöjdsalen står ett gäng elever från årskurs sex till nio och tittar på Fábio Rocha Passos, mer känd som Limpo, som visar hur man gör schablontryck. På pappret har han skurit ut konturerna av en ödla som han sedan placerar på ett annat papper och sprayar med röd färg.

Minna Ågren agerar tolk och säger att Limpo vill visa att graffiti är så mycket mer än tags (signaturer) och spraymålningar på väggar. Man kan spraya på kläder, skor, bord, stolar eller målardukar.

Al Mamour frågar Limpo om det gröna trycket på hans gula T-shirt är egendesignat.

– Trycket på tröjan är också en typ av graffiti. Han har ritat schablonerna som ett företag sedan har tryckt upp, säger Minna Ågren.

Limpo är viktig med att poängtera att man hela tiden ska vara medveten var gränsen går så att man inte gör något olagligt.

Efter dessa ord blir det fritt fram att skapa sina egna schabloner. Amin Makeia skriver sitt namn i stora, ojämna bokstäver medan Mika Klingborg skissar på ett peacemärke.

Al Mamour blev inspirerad av Limpo.

– Jag vill lära mig spraya på kläder och skor.

Al Mamour tycker det är bra och kul att elevens val är samlat under en vecka.

– Man slipper läxor på ett tag.

Efter lunch ska alla tryck samlas på ett långt pappersark och Limpo ska måla på en vägg.

Marie Johansson är biträdande rektor på Nya Stenkulaskolan. Hon tycker att det känns mer praktiskt att ha elevens val samlat en hel vecka än att dela upp det på 1,5–2 timmar i veckan. Hon berättar att det blir lätt krångel med lärare som slutar och nu när det är samlat över en längre tid är det lättare att få med externa aktörer som konstnärer och yogalärare som barnen inte annars kommer i kontakt med.

– Undervisning i klassrummet är förlegat, säger hon.